アゾジカルボンアミド
(アゾジカーボンアミド から転送)
出典: フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』 (2020/11/29 03:05 UTC 版)
アゾジカルボンアミド(Azodicarbonamide)またはアゾビスホルムアミド(Azo(bis)formamide)は、分子式C2H4O2N4で表される化合物で[1]、黄色から橙赤色で無臭の結晶性粉末である。食品添加物として、E番号927が割り当てられていた。1959年にJohn Brydenによって初めて記載された[2]。
- ^ “Azodicarbonamide (CICADS)”. Inchem. International Programme on Chemical Safety. 2010年8月24日時点のオリジナル[リンク切れ]よりアーカイブ。2010年8月14日閲覧。 Also published by World Health Organization, Geneva, 1999.
- ^ Bryden, J. H. (10 January 1961). “The crystal structure of azodicarbonamide”. Acta Crystallographica 14 (1): 61–63. doi:10.1107/S0365110X61000139.
- ^ a b Heinz Weber, Isidoor De Grave, Eckhard Röhrl, Volker Altstädt (2016). Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Wiley-VCH. pp. 1–54. doi:10.1002/14356007.a11_435.pub2. ISBN 9783527306732.
- ^ Friend, John (2009). History of Yoga Mat - Looking back with Friends
- ^ a b FDA Frequently Asked Questions on Azodicarbonamide (ADA) Page Last Updated: 20 June, 2014
- ^ a b WHO FAO 1965. Toxicological Evaluation of Some Antimicrobials, Antioxidants, Emulsifiers, Stabilizers, Flour-Treatment Agents, Acids and Bases: Azodicarbonamide FAO Nutrition Meetings Report Series No. 40A,B,C. WHO/Food Add./67.29
- ^ “The Yoga-Mat Chemical's Quiet Fast-Food Exit”. Bloomberg. 2016年8月8日閲覧。
- ^ “Concise International Chemical Assessment Document 16: Azodicarbonamide”. World Health Organization. 2014年2月5日閲覧。
- ^ a b Smith, Jim; Hong-Shum, Lily (2011). Food additives data book (2nd ed.). Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell. ISBN 978-1405195430
- ^ European Commission. “European Union: Authorisation of Additives”. 2014年12月31日時点のオリジナル[リンク切れ]よりアーカイブ。2014年12月31日閲覧。
- ^ “COMMISSION DIRECTIVE 2004/1/EC of 6 January 2004 amending Directive 2002/72/EC as regards the suspension of the use of azodicarbonamide as blowing agent”. Official Journal of the European Union (2004年1月13日). 2011年3月10日閲覧。
- ^ “Substances causing/worsening asthma”. UK Occupational Health and Safety. WorkSafe Victoria. 2013年5月31日時点のオリジナルよりアーカイブ。2010年8月14日閲覧。
- ^ “21CFR172.806”. Code of Federal Regulations. (April 1, 2012) .
- ^ a b Landau, Elizabeth (2014年2月17日). “Subway to remove 'dough conditioner' chemical from bread”. CNN 2015年11月3日閲覧。
- ^ “Candidate List of substances of very high concern for Authorisation - ECHA” (英語). echa.europa.eu. 2018年10月30日閲覧。
- 1 アゾジカルボンアミドとは
- 2 アゾジカルボンアミドの概要
- 3 安全性と規制
- 4 外部リンク
- アゾジカーボンアミドのページへのリンク