セイヨウサンシュユ
出典: フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』 (2021/09/24 08:57 UTC 版)
セイヨウサンシュユ(西洋山茱萸; 学名: Cornus mas)は、ミズキ目ミズキ科の落葉小高木。
- ^ Linnaeus, Carolus (1753) (ラテン語). Species Plantarum. Holmia[Stockholm]: Laurentius Salvius. p. 117
- ^ POWO (2019). Plants of the World Online. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:811610-1 Retrieved 23 September 2021.
- ^ Rop O, Mlcek J, Kramarova D, Jurikova T. Selected cultivars of cornelian cherry (Cornus mas L.) as a new food source for human nutrition. African Journal of Biotechnology. 2010;9(8):1205–1210.
- ^ Hassanpour H, Hamidoghli Y, Samizadeh H. Some fruit characteristics of Iranian cornelian cherries (Cornus mas L.) Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 2012;40(1):247–252.
- ^ Seeram NP, Schutzki R, Chandra A, Nair MG. Characterization, quantification, and bioactivities of anthocyanins in Cornus species. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2002;50(9):2519–2523
- ^ “Cornelian cherry (cornus MAS L.) juices as a source of minerals in human diet”. 2014年7月2日閲覧。
- ^ “Biochemical and histopathological study of the anti-hyperglycemic and anti-hyperlipidemic effects of cornelian cherry (Cornus mas L.) in alloxan-induced diabetic rats”. 2014年7月2日閲覧。
- ^ “Protective Effect of Cornus mas Fruits Extract on Serum Biomarkers in CCl4-Induced Hepatotoxicity in Male Rats”. 2014年7月2日閲覧。
- ^ “Comparing the effects of lovastatin and cornus MAS fruit on fibrinogen level in hypercholesterolemic rabbits”. 2014年7月2日閲覧。
- ^ “UPLC-TOF-MS Characterization and Identification of Bioactive Iridoids in Cornus mas Fruit”. 2014年7月2日閲覧。
- ^ “Amelioration of obesity and glucose intolerance in high-fat-fed C57BL/6 mice by anthocyanins and ursolic acid in Cornelian cherry (Cornus mas)”. 2014年7月2日閲覧。
- 1 セイヨウサンシュユとは
- 2 セイヨウサンシュユの概要
- 3 関連項目
- セイヨウサンシュユのページへのリンク