き‐まめ【気忠=実】
き‐まめ【生豆】
気忠実
読み方:キマメ(kimame)
心のまめなこと
キマメ
出典: フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』 (2022/08/07 01:26 UTC 版)
キマメ (Cajanus cajan) はマメ亜科に属する多年生植物の一種。3500年前に南アジアで栽培化され、種子は食用穀物としてアジア・アフリカ・ラテンアメリカで利用されている。
- ^ ml:തുവര
- ^ Van der Maeson, L. J. G. (1995). Pigeonpea Cajanus cajan, pp. 251–5 in Smartt, J. and Simmonds, N. W. (eds.), Evolution of Crop Plants. Essex: Longman.
- ^ Fuller, Dorian Q., and Emma L. Harvey. (2006). “The archaeobotany of Indian pulses: identification, processing and evidence for cultivation”. Environmental Archaeology 11 (2): 219-246. doi:10.1179/174963106x123232.
- ^ Carney, J. A. and Rosomoff, R. N. (2009) In the Shadow of Slavery. Africa’s Botanical legacy in the Atlantic World. Berkeley: University of California Press
- ^ Pigeonpea in Eastern and Southern Africa http://exploreit.icrisat.org/page/eastern_and_southern_africa/887/329. ICRISAT Posted 10 October 2012. Downloaded 26 January 2014.
- ^ “Prota 1: Cereals and pulses/Céréales et légumes secs Record display”. 2015年4月10日閲覧。
- ^ “John Spence (1929) Plant Pathologist”. National Institute of Higher Education, Research, Science and Technology 2015年2月24日閲覧。
- ^ "Effect of Sprouting on invitro digestibility of some locally consumed leguminous seeds". Journal of Applied Sciences and Environmental Management. Vol. 10, Num. 3, 2006, pp. 55-58
- ^ Zemede Asfaw, "Conservation and use of traditional vegetables in Ethiopia", Proceedings of the IPGRI International Workshop on Genetic Resources of Traditional Vegetables in Africa (Nairobi, 29–31 August 1995)
- ^ “Tru Bahamian Must Eats: Peas & Rice”. Tru Bahamian Food Tours. 2015年1月12日閲覧。
- ^ “Cajanus cajan in worldagroforestry.org”. 2014年8月2日閲覧。
- ^ Adu-Gyamfi et al., 2007
- ^ “ICRISAT-led global team cracks pigeonpea genome”. 2014年12月21日閲覧。
- ^ “Draft genome sequence of pigeonpea (Cajanus cajan), an orphan legume crop of resource-poor farmers”. 2014年12月21日閲覧。
- ^ “The first draft of the pigeonpea genome sequence”. 2014年12月21日閲覧。
- ^ "Nutrition Facts and Analysis for Pigeon peas (red gram), mature seeds, raw"
- ^ Bressani R, Gómez-Brenes RA, Elías LG. (1986). “Nutritional quality of pigeon pea protein, immature and ripe, and its supplementary value for cereals”. Arch Latinoam Nutr. 36 (1): 108–16. PMID 363219.
キマメ
出典: フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』 (2022/05/13 03:55 UTC 版)
※この「キマメ」の解説は、「豆」の解説の一部です。
「キマメ」を含む「豆」の記事については、「豆」の概要を参照ください。
「キマメ」の例文・使い方・用例・文例
- キマメのページへのリンク