キネマ【kinema】
キネマ (食品)
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出典: フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』 (2023/12/24 15:15 UTC 版)
キネマ(ネパール語: किनेमा , Kinema)は、ヒマラヤ山脈南麓の東部のネパール人社会(ネパール東端のコシ州、インドのシッキム、ダージリン、カリンポンなど)で作られている大豆の発酵食品である[1]。
- ^ a b c d Tamang, Jyoti Prakash (March 2015). “Naturally fermented ethnic soybean foods of India”. Journal of Ethnic Foods 2 (1): 8–17. doi:10.1016/j.jef.2015.02.003 .
- ^ “Ethnic Cuisines-Delicacies of Limbu” (2016年6月30日). 2023年9月23日閲覧。
- ^ Tamang, Prescilla (2020年7月8日). “Axone: The Problematic Representation Of The Nepali Community In The Film” (英語). Feminism In India. 2022年2月14日閲覧。
- ^ “Kinema—fermented flavours of Kirats and its history” (English). kathmandupost.com. 2022年2月14日閲覧。
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- ^ Kharnaior, P; Tamang, JP (2022). “Metagenomic-Metabolomic Mining of Kinema, a Naturally Fermented Soybean Food of the Eastern Himalayas.”. Frontiers in Microbiology 13: 868383. doi:10.3389/fmicb.2022.868383. PMC 9106393. PMID 35572705 .
- ^ KARKI, ANSUHA (2021年7月5日). “Traditional food” (英語). The Himalayan Times. 2022年2月14日閲覧。
- ^ Sarkar, P. K.; Tamang, J. P.; Cook, P. E.; Owens, J. D. (1994-02-01). “Kinema — a traditional soybean fermented food: proximate composition and microflora” (英語). Food Microbiology 11 (1): 47–55. doi:10.1006/fmic.1994.1007. ISSN 0740-0020 .
- ^ “History of Natto and Its Relatives (1405-2012) - SoyInfo Center”. www.soyinfocenter.com. 2022年2月14日閲覧。
- ^ Shurtleff, William; Aoyagi, Akiko (December 2010) (英語). History of Soybeans and Soyfoods in South Asia / Indian Subcontinent (1656-2010): Extensively Annotated Bibliography and Sourcebook. Soyinfo Center. ISBN 978-1-928914-31-0
- 1 キネマ (食品)とは
- 2 キネマ (食品)の概要
- 3 外部リンク
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