ぶんし‐ガストロノミー【分子ガストロノミー】
分子ガストロノミー
出典: フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』 (2023/03/20 01:39 UTC 版)
分子ガストロノミー(ぶんしガストロノミー、英: molecular gastronomy)とは、調理を物理的、化学的に解析した科学的学問分野である[3]。分子美食学と訳されることもある。
- ^ "Cooking For Eggheads" - Discover Magazine (英語)
- ^ "Eggs" - Khymos.org(英語)
- ^ a b c d e This, Hervé (2006). “Food for tomorrow? How the scientific discipline of molecular gastronomy could change the way we eat”. EMBO reports 7 (11): 1062-1066. doi:10.1038/sj.embor.7400850 . (英語)
- ^ "Food: his passion, his science" - Christian Science Monitor (英語)
- ^ "Tempering Chocolate" - Ghirardelli (英語)
- ^ "The Father of Molecular Gastronomy Whips Up a New Formula" - Wired Magazine (英語)
- ^ "Chocolate Chantilly Recipe" - Khymos.org (英語)
- ^ March 24, 2008 Time Magazine, p.48(英語)
- ^ Len Fisher, How to Dunk a Doughnut: The Science Of Everyday Life, p.24: ISBN 1559706805 (英語)
- ^ a b c d Harold McGee, "Modern Cooking, Science, and the Erice Workshops on Molecular and Physical Gastronomy" - Curious Cook (英語)
- ^ a b 1999 INTERNATIONAL WORKSHOP ON MOLECULAR AND PHYSICAL GASTRONOMY - EMFCSC (英語)
- ^ a b INRA France Abstract on Molecular Gastronomy Archived 2009年10月15日, at the Wayback Machine.(英語)
- ^ Kroger, Manfred (August 2006). “What's All This We Hear about Molecular Gastronomy?”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 5 (3): 48-50. doi:10.1111/j.1541-4337.2006.00003.x.(英語)
- ^ a b c d e eGullet - Notes on the International Workshop on Molecular Gastronomy 2004 (英語)
- ^ Khymos.org - Institutions (英語)
- ^ a b 1997 INTERNATIONAL WORKSHOP ON MOLECULAR AND PHYSICAL GASTRONOMY - EMFCSC(英語)
- ^ a b c d Definitions of Molecular Gastronomy - Khymos.org(英語)
- ^ a b Peter Barham on Molecular Gastronomy – Discovery Channel(英語)
- ^ The Man Who Unboiled an Egg – The Guardian(英語)
- ^ Kitchen Myths, Molecular Gastronomy – Discovery Channel(英語)
- ^ Behind the Laboratory Door (El Bulli Taller) - Star Chefs (英語)
- ^ Molecular Gastronomy Resources- A La Cuisine! (英語)
- ^ Texturas - elBulli (英語)
- ^ Le Sanctuaire Shop - Molecular Gastronomyカテゴリ (英語)
- ^ Food Product Design (英語)
- ^ Research Chefs Association (英語)
- ^ Google News search for Molecular Gastronomy(英語)
- ^ Art et Science - Pierre Gagnaire Website Archived 2010年11月26日, at the Wayback Machine.(フランス語)
- ^ INICON - 現代美食会に置ける料理の近代化をめざす革新的テクノロジーの導入 (英語)
- ^ INICON Partners (英語)
- ^ INICON Manual on Molecular Gastronomy (英語)
- ^ The appliance of science - Guardian Unlimited(英語)
- ^ The light fantastic - Guardian Unlimited(英語)
- ^ a b eGullet Q&A with Heston Blumenthal(英語)
- ^ a b 2002年6月時点の「ファット・ダック」ウェブサイトのアーカイブ(英語)
- ^ Heston Blumenthal:In Search of Perfection - Biographies (英語)
- ^ eGullet Q&A with Harold McGee(英語)
- ^ a b Harold McGee's contribution to 2004 KVL Workshop on Molecular Gastronomy in PDF(英語)
- ^ Search "On Food and Cooking" from here - Curious Cook(英語)
- ^ Ferran Adrià, about molecular cuisine(英語)
- ^ a b c eGullet Q&A with Ferran Adria(英語)
- ^ Ferran Adria, Heston Blumenthal, Thomas Keller and Harold McGee, Statement on the 'new cookery' The Observer, London, Sunday December 10, 2006(英語)
- ^ Experimental Cuisine Collective Article - Star Chefs (英語)
- ^ Thorvald Pedersen - KVL(英語)
- ^ フランス語版ウィキペディアの項目 Osmazome (フランス語)
分子ガストロノミー
出典: フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』 (2022/03/17 02:57 UTC 版)
詳細は「分子ガストロノミー」を参照 分子ガストロノミーは調理工程や、社会的、芸術的ガストロノミー現象について科学的に考察する学問である。
※この「分子ガストロノミー」の解説は、「食品科学」の解説の一部です。
「分子ガストロノミー」を含む「食品科学」の記事については、「食品科学」の概要を参照ください。
- 分子ガストロノミーのページへのリンク